Enter your keyword

1950 Kniha, která nastartovala celé hnutí

Dianetika: Moderní věda o duševním zdraví

Přátelé L. Rona Hubbarda a jeho spolupracovníci byli zděšení reakcí ze samotného srdce medicíny. Na jedné straně stály stovky případů a nadšených svědectví o těch, kteří studovali a využívali dianetiku, a tisíce dopisů od lidí toužících dozvědět se víc. Na druhé straně bylo několik „expertů“, kteří se při řešení problémů lidské mysli uchylovali k řešení pomocí 220 voltů (pozn.: elektrošoky) a kteří se dianetikou sice nikdy nezabývali, přesto ji odmítali.

A tak bylo učiněno rozhodnutí. L. Ron Hubbard osloví veřejnost přímo, příručkou podrobně objasňující jeho objevy a techniky, které vyvinul. Nikdy předtím nebyl sepsán podobný text věnovaný lidské mysli, dílo napsané doslova pro člověka z ulice.

„V dubnu vyjde novinka nazvaná Dianetika,“ napsal známý sloupkař amerických novin a časopisů Walter Winchell 31. ledna 1950. „Nová věda, která pracuje s rigidním pohledem materialistické vědy na oblast lidské mysli. Podle všeho bude pro lidstvo stejně revolučním mezníkem jako existence prvního jeskynního muže či objev ohně.“

Winchellovo očekávání se potvrdilo.

V roce 1950 vzala dianetika Spojené státy americké doslova útokem – důkazem toho byl počet účastníků přednášek, titulky v celonárodních médiích a vrchní příčky v žebříčcích bestsellerů.

Titul s názvem Dianetika: Moderní věda o duševním zdraví byl vydán 9. května 1950. Reakce byla okamžitá a bouřlivá. Kniha se prakticky přes noc stala bestsellerem a nakladatele zavalilo více než pětadvacet tisíc dopisů a blahopřejných telegramů nejen z USA, ale později i z Kanady, Velké Británie, Francie, Německa, Itálie a Japonska. Kniha se dostala na seznam nejprodávanějších knižních titulů listu The New York Times, kde setrvávala týdny a měsíce. Dianetice se tou dobou dostalo i zahraničních vydání – první vyšla ve Velké Británii a Itálii – a tím navždy změnila život L. Rona Hubbarda a, jak později uvidíme, i životy milionů dalších lidí.

Vydání titulu Dianetika: Moderní věda o duševním zdraví bylo jakýmsi otevřením nové éry naděje pro lidstvo a znamenalo novou fázi v životě L. Rona Hubbarda. První náznaky toho, že se stane veřejně známou osobností, se objevily ihned po vydání Dianetiky. Přestože pan Hubbard původně plánoval po dokončení své knihy další expedici, ohlas veřejnosti na jeho dílo byl tak obrovský, že byl nucen změnit tyto své plány. A tak místo aby zkoumal řecké ostrovy, záhy se ocitl před přeplněnými americkými halami a přednášel dianetiku. Právě v této době byla v městečku Elizabeth v New Jersey založena první Hubbardova dianetická výzkumná nadace, kam houfně přijížděli lidé ze Severní i Jižní Ameriky a Evropy, aby studovali nové techniky a dozvěděli se více o této metodě.